Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΓΑΖΑΚΙ Δ΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ?


17.1.2009
ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΓΑΖΑΚΙ Δ΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ…
(at.6.17109)

«Ένα κολομάγαζο τελικά είμαστε και μάλιστα τέταρτης κατηγορίας».
Η οικονομίας μας από το Σεπτέμβριο 08 επίσημα πλέον παραπαίει (άλλωστε το 2007 πήγαμε σε εκλογές για την Οικονομία του Αλογοσκούφη…)
Η χώρας μας βυθίζεται, η Οικονομία γκρεμίζεται και οι …Καραμανλής – Παπανδρέου χτενίζονται !

-Το 2008 ξέσπασε η οικονομική κρίση
-Το 2009 περιμένουμε όλοι Μας, τραγικές ειδήσεις. Χρεοκοπίες-καταιγίδα πτωχεύσεων-ανεργία-πτώση κερδών-διαγραφές από το ταμπλό του ΧΑ-σκάνδαλα-αυτοκτονίες.
Ασχημη διαδρομή φέτος. Ιστορικά η ακολουθία είναι 1)περιμένεις την ανάκαμψη της αγοράς 2) μετά έρχεται ανάκαμψη της οικονομίας (2012) και 3) τελευταία από όλη την ακολουθία , έρχονται τα αναμενόμενα κέρδη.
Αρα ζήσε Μάη…

Μεγαλύτερες απώλειες κερδών το ‘09, θα έχουν 1) οι ενεργειακές εταιρίες (πχ Mobil, λόγω πτώσης της τιμής πετρελαίου 80% κάτω από το καλοκαίρι ’08, Gazprom φυσικό αέριο, με αναθεώρηση επέκτασης αγωγών κλπ ) και
2) ο κλάδος των λιανικών πωλήσεων (θα κλείσουν και θα εξαφανισθούν το πρώτο εξάμηνο το ’09, παγκοσμίως χιλιάδες καταστήματα, εκπτωτικά μαγαζιά, αλυσίδες πολυκαταστημάτων και ένδυσης ).Η ύφεση κτύπησε για τα καλά τη καταναλωτική ζήτηση, τις εξαγωγές, τη βιομηχανία αυτοκινήτων, Οποιος δεν έχει ρευστότητα, χάνεται από το χάρτη.
Φέτος δεν ασχολείται κανένας με το «ποιος θα κερδίσει περισσότερα...» αλλά με ποιος θα είναι «ζωντανός τέλη του ‘09».
Σε όλα τα παραπάνω βέβαια δεν υπολογίζονται 1)τα απρόβλεπτα κανόνια (χρεοκοπίες βλέπε Μάντοφ κλπ) και 2) οι αυτοκτονίες επιχειρηματιών (βλέπε το δισεκατομυριούχο Αντόλφ Μέρκλε που δεν άντεξε την οικον. καταστροφή και προτίμησε να αυτοκτονήσει .Ηταν βλέπεις αυτοδημιούργητος, έπαιρνε το ρίσκο πάνω του! - όχι σαν αρκετούς έλληνες επιχειρηματίες που φεσώνουν τις Τράπεζες…).Οι Γιαπωνέζοι επιχειρηματίες έκαναν χαρακίρι.

Ο Γιώργ,Προβόπουλος (ΤτΕ) επιτέλους αναγνώρισε δημόσια , ότι τα πράγματα είναι σκούρα.Τον φοβίζουν οι νέες χρεοκοπίες, και τα πάσης φύσεως δάνεια (στεγαστικά-επιχειρηματικά-Leasing-καταναλωτικά-κάρτες).
Οι τράπεζες νομοτελειακά θα υποχρεωθούν να διαγράψουν ενεργητικό αρκετών…εκατομ €.
Λέγεται ότι τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών, δεν θα ανακάμψουν πριν το…2011. (Ετσι μας μένει ως η καλλίτερη και πιο σίγουρη αποταμίευση, τα ομόλογα με σταθερό επιτόκιο-3% ή καμμία Τραπεζική προθεσμιακή κατάθεση 5,2%–που θα μειωθούν τα σημερινά επιτόκια αισθητά τις επόμενες μέρες.Ας τρέξουμε …να προλάβουμε για καμμία 6μηνη προσθεσμιακή ακόμη με 5,2%)

Βλέπουμε συγχρόνως ότι η νέα διακυβέρνηση…δεν βάζει προτεραιότητες στην ελληνική οικονομία. Από το Σεπτ ’08 συνεχίζει να μιλά ακόμη για τα 28 δις…
Τελικά η κάθε Τράπεζα πλέον θα αναγκασθεί να διαχειρισθεί μόνη της τους περιορισμένους πόρους που έχει (καταθέσεις προθεσμιακές κλπ), όπως αυτή θεωρεί καλλίτερα. Αρα η ίδια αποφασίζει τη χρηματοδότηση κάθε επιχείρησης (και το μέλλον της).
Ποιός θα πάρει τη μεγάλη απόφαση, του ποιος θα επιβιώσει από αυτή κρίση? Μη ξεχνάμε ότι υπάρχουν ελλην επιχειρήσεις –που δυστυχώς δεν έχουν ρευστότητα- αλλά μπορούν να κρατηθούν στα πόδια τους –είναι υγιείς- αν υποστηριχθούν σήμερα που έχουν την ανάγκη με ρευστό. Ποιός θα κρίνει το μέλλον αυτών?


*Διερωτώμαι –εδώ που φθάσαμε- μήπως θα έπρεπε (…δεν κάνω το λαγό, πρόταση κάνω) να συγκεντρωθούν οι τελευταίοι εναπομείναντες Ελληνες…) Τάκης Αράπογλου, Γιάν. Κωστόπουλος, Μιχ. Σάλλας, Γώργ. Προβόπουλος (ΤτΕ), σε συνδυασμό με την πολύχρονη εμπειρία του Αδαμ. Πεπελάση και συμβουλεύσουν το Νέο υπουργό Παπαθανασίου (σε λίγο θα εκτείει και αυτός ποινή…), να ανασκουμπωθούν όλοι Τους οι Σοφοί, μπας και σώσουμε –στο παρά πέντε - κάτι από αυτή τη Χώρα .
Δεν είναι τυχαία η επιλογή των προσώπων, ίσως είναι από τους ελάχιστους ελληνικά σκεπτόμενους με θέση και πολύχρονη πείρα που μας έμειναν, μετά τη λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης. Εσείς τι λέτε, αξίζει ?
-(attanasio)-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου