Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ και αναμοχλεύσεις

Ζούμε περίοδο…αναμοχλεύσεων και πρόωρων εκλογών

Ο Γιάν.Παπαθανασίου έβαλε την Pricewaterhouse Coopers, να ελέγξει τις περιουσίες των οφειλετών του Δημοσίου,για να μπορέσει να εισπράξει τα 30 δις των οφειλών.Από αυτά πιστεύει ότι θα εισπράξει φέτος τα 2 δις και του χρόνου το πολύ άλλα 8 δις.
Από την άλλη πλευρά η Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικού ελέγχου-πληρώνει ήδη ενοίκια για γραφεία στην οδό Πανεπιστημίου-αλλά…δεν έχει στελεχωθεί ακόμα.Ο μηχανισμός είσπραξης των δημοσίων εσόδων έχει κυριολεκτικά παραλύσει.Χιλιάδες μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις,αρνούνται να πληρώσουν φόρους,ΦΠΑ,έκτακτη εισφορά ΕΤΑΚ κλπ.
Η αναμονή των εκλογών έχει φρενάρει τα πάντα.Ολα είναι ρευστά.
Ο Παπαθανασίου ετοιμάζεται για το τέταρτο δανεισμό,μέσα στο 2009, ύψους 90 εκατ.€.
Οι τράπεζες έκλεισαν τη στρόφιγγα δανεισμού στις μικρομεσαίες επιχ/σεις.
Εχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία κατάσχεσης σε βάρος 22.000 δανειοληπτών μόνο από πιστωτικές κάρτες (για ρευστότητα) και καταναλωτικά δάνεια (δεν συμπεριλαμβάνονται στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, ακάλυπτες επιταγές).
Από την άλλη πλευρά στο Χρηματ.Αθηνών εμφανίσθηκαν αποδόσεις μόνο των τραπεζικών μετοχών,πάνω από 200%,από το Μάρτιο 2009, διότι οι τράπεζες πανηγυρίζουν…που τελικά δεν καταστράφηκαν από την οικον κρίση,με τη βοήθεια του Δημόσιου χρήματος.
Ο τουρισμός έχει υποστεί μείωση του τζίρου κατά 18% μέχρι σήμερα,με αποτέλεσμα οι ξενοδόχοι να ζητούν ρύθμιση των χρεών τους από τις τράπεζες.Οι μεγάλες εκπτώσεις και προσφορές των μεγάλων ξενοδόχων στους tour operatos οδήγησε το κλάδο σε μαύρη τρύπα 1 δις €.
Οι ελληνικές τράπεζες δηλώνουν…κέρδη εξαμήνου, και δεν αναλύουν τις αναμενόμενες ζημιές από καθυστερήσεις οφειλών. Στην Αμερική ετοιμάζονται να κλείσουν 150 τράπεζες, εάν συνεχισθεί η μη εξυπηρέτηση των δανείων.Αρα μιλάμε, για μια ανάσα της ύφεσης στην Ελλάδα, περιμένοντας ακόμα τα χειρότερα.
Η Εθνική Τράπεζα δήλωσε καθαρά κέρδη εξαμήνου περίπου 700 εκατ,(χωρίς να αποσαφηνίζει ξακάθαρα το ποσοστό μείωσης κερδών, ως προς την αντίστοιχη χρήση 2008)
Η Alpha Bank δήλωσε καθαρά κέρδη εξαμήνου 214 εκατ,ενώ σε ετήσια βάση τα κέρδη είναι μειωμένα κατά 48%,λόγω της κρίσης στην Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη.
Η Eurobank δήλωσε καθαρά κέρδη εξαμήνου 169 εκατ, με μέιωση κατά 60% ως προς το αντίστοιχο εξάμηνο του 2008 .
Η Pireoς Bank δήλως εκλερδη 128 εκατ,με μείωση 55% ως προς τα αντίστοιχα περσινα κέδη εξαμήνου.
Η Τράπεζα Αττικής δήλωσε καθαρά κέρδη 2,4 εκατ, με μείωση κερδών 80% ως προς το 2008.
Μόνο η ΑΤΕ με καθαρά κέρδη 71 εκατ, παρουσίασε αύξηση κερδών κατά 1,8% ως προς το α΄εξάμηνο 2008.
Από το εξωτερικό, έρχονται άσχημα μηνύματα για τη πορέια της οικονομίας μας.
Μετά απ’όλα αυτά, το περιορισμό της ρευστότητας και τα προβλήματα της δημοσιονομικής πολιτικής, φαίνεται αρκετά δύσκολο οι ελλην επιχειρήσεις να ακολουθήσουν την ανάπτυξη που όλοι μας περιμέναμε.
Το δολλάριο κατρακυλά και έχει καταρρεύσει.Η κρίση δεν τέλειωσε, παίρνει μόνο μια ανάσα. Κίνα και Ρωσσία, αρχίζουν να παίρνουν τα μέτρα τους, έναντι του δολλαρίου.
Η Fed συνεχίζει ακόμα να τυπώνει πράσινη χαρτούρα,για να κρατήσει τη ρευστότητα στην Αμερική.

Οι Παπαθανασίου και Σουφλιάς, προτείνουν στο Πρωθυπουργό της χώρας, εκλογές τώρα. Στη περίπτωση που τελικά οι εκλογές γίνονταν το Μαρτιο 2010, είναι αυτονόητο ότι δεν θα υπάρξουν έσοδα στο δημόσιο (ποιος θα δεχθεί να πληρώσει φόρους, ΦΠΑ,ΕΤΑΚ κλπ, μέχρι το Δεκέμβριο, όταν περιμένει εκλογές ? )
Μπακογιάννη και Γιάννης Λούλης, συνηγορούσαν για άμεσες εκλογές,σε αντίθεση με τον Μιχ.Λιάπη…που ζεί στο κόσμο του.Τελικά όλοι ετοιμάζονται για την αναμέτρηση στις 4 Οκτωβρίου.
Ο πρωθυπουργός δεν άντεξε και παρετήθηκε.

Μετά και τη τελευταία τραγωδία στο συντονισμό των καταστροφικών πυρκαγιών, είναι διάχυτη πλέον η άποψη (τα γκάλοπ δίνουν 6% προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ) ότι ο Γιωργάκης πλέον προετοιμάζει το πρόγραμμα των πρώτων 100 ημερών και ο Κωστάκης ζεί τις τελευταίες του 100 μέρες. Τέλειωσε όλη…επικοινωνιακή πολιτική του Κωστάκη (έχει εξασφαλίσει και αυτός τη…σύνταξη, όχι όμως την ιστορία).
Η Αννα Διαμαντοπούλου,δηλώνει ότι η σημερινή κρίση δεν έχει καμμία σχέση , με το 1981. Στο Πασόκ ανέμεναν (και προκάλεσαν )τη προκήρυξη των εκλογών τον Οκτώβριο, εορτάζοντας τα 35 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος και 28 χρόνια από τις 18 Οκτωβρίου 1981 που ο Ανδρέας πέτυχε 48% και τη μεγαλύτερη νίκη επί της ΝΔ.
Όπως ο Κωστάκης με το θείο του, έτσι και ο Γιωργάκης , δεν έχει καμμιά σχέση με τον Ανδρέα, (δεν είναι σίγουρο ότι …με το δακτυλίδι, θα διορθώσει τα τεράστια προβλήματα του τόπου). Απλώς Κωστάκης και Γιωργάκης,είναι οι κληρονόμοι και τον σύστημα τους θέλει να συνταξιοδοτηθούν ως Πρωθυπουργοί.Ας περιμένουμε την εξέλιξη του Γιωργάκη, μήπως και …δεν βγούμε αληθινοί.
Χάθηκε η ευκαιρία του Κωστάκη για ανασχηματισμό αμέσως μετά τις ευροεκλογές.
Στη Ρηγίλλης, προχθές άνοιξε ταβέρνα με την ονομασία «Όλα στα κάρβουνα».
Υπάρχει άραγε ελπίδα στη ΔΕΘ μετά τα τελευταία δείγματα αποσύνθεσης ?
Κανείς δεν περιμένει πλέον καλύτερες μέρες για την ανασυγκρότηση της χώρας, τη διόρθωση της οικονομίας, να μπεί φρένο στη σήψη και στα σκάνδαλα.
Δεν υπάρχει κανένα απολύτως σχέδιο ανάκαμψης και εξόδου από τη κρίση.
Δεν υπάρχει όραμα, δεν μπορεί να γίνει κανένα απολύτως θαύμα.Πατριώτη, έξι χρόνια, πήγαν χαμένα !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου